Ταξιδιωτικές Πληροφορίες

Ως χώρα-μέλος της Ε. Ε. και της Ευρωζώνης, η Ελλάδα χρησιμοποιεί το ευρώ (€).
Μπορείτε να προμηθευτείτε ευρώ από:

  • όλες τις τράπεζες που δέχονται συνάλλαγμα (ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα-Πέμπτη: 8:00’-14:30’ & Παρασκευή: 8:00’-13:30’, εκτός από Σαββατοκύριακα και επίσημες αργίες)
  • ανταλλακτήρια συναλλάγματος σε αεροδρόμια, κεντρικά λιμάνια, μεγάλες πόλεις και σε αρκετούς τουριστικούς προορισμούς
  • τα ATMs των συνεργαζόμενων τραπεζών με την πιστωτική ή χρεωστική σας κάρτα

Προκειμένου να επισκεφθείτε την Ελλάδα, θα χρειαστείτε:

Αστυνομική ταυτότητα, εφόσον προέρχεστε από κράτος-μέλος της Συνθήκης του Schengen, τόσο για να εισέλθετε στη χώρα, όσο και για να παραμείνετε σε αυτήν για χρονικό διάστημα έως και 3 μήνες. Το διαβατήριο σε αυτή την περίπτωση δεν είναι απαραίτητο, θα το χρειαστείτε όμως για άλλες συναλλαγές, όπως συνάλλαγμα, αγορές κ.ά.

Βίζα (visa), εφόσον προέρχεστε από χώρα που δεν είναι κράτος-μέλος της συνθήκης του Schengen. Πριν λοιπόν το ταξίδι σας, αναζητήστε σχετικές πληροφορίες στις κατά τόπους ελληνικές πρεσβείες, προξενεία ή σε ταξιδιωτικούς πράκτορες*.

Διαβατήριο, εφόσον προέρχεστε από μία εκ των ακόλουθων –εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης- χωρών. Το διαβατήριο σας δίνει τη δυνατότητα να επισκεφθείτε τη χώρα ή και να παραμείνετε σε αυτήν έως και 3 μήνες εντός της χρονικής περιόδου των 6 μηνών:

Ανδόρα
Αργεντινή
Αυστραλία
Βραζιλία
Μπρουνέι
Καναδάς
Χιλή
Κόστα Ρίκα
Κροατία
Ελ Σαλβαδόρ
Γουατεμάλα
Ονδούρα
Ισραήλ
Ιαπωνία
Μαλαισία
Μεξικό
Μονακό
Νέα Ζηλανδία
Αγία Έδρα (Βατικανό)
Νικαράγουα
Παναμάς
Παραγουάη
Άγιος Μαρίνος
Σιγκαπούρη
Νότια Κορέα
ΗΠΑ
Ουρουγουάη
Βενεζουέλα

*Εάν επισκέπτεστε την Ελλάδα με βίζα, βεβαιωθείτε ότι έχετε την κατάλληλη ασφαλιστική κάλυψη για περιπτώσεις ιατρικών ή άλλων εκτάκτων αναγκών, που ίσως προκύψουν κατά την παραμονή σας στη χώρα.Εύκρατο – θαλάσσιο, μεσογειακό χαρακτηρίζεται το κλίμα στο νησί. Σπάνια έχουμε πτώση της θερμοκρασίας κάτω από το 0ο και άνοδο πάνω από τους 37ο, ενώ κατά τη διάρκεια του χειμώνα η θερμοκρασία κυμαίνεται 10ο-12ο. Συχνές είναι οι βροχοπτώσεις του νησιού κυρίως κατά τους φθινοπωρινούς και χειμωνιάτικους μήνες όπως άλλωστε συμβαίνει στα νησιά του Ιονίου.

Η Ελλάδα ανήκει στην Ζώνη Ώρας Ανατολικής Ευρώπης, με τοπική ώρα που προσδιορίζεται ως +2 ώρες της ώρας Γκρίνουιτς (GMT +2).
Κάθε τελευταία Κυριακή του Μαρτίου, τα ρολόγια στην Ελλάδα μετακινούνται κατά μία ώρα μπροστά, εφαρμόζοντας τη θερινή ώρα, ενώ επανέρχονται στην αρχική κατάσταση κάθε τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με το νόμο, απαγορεύεται  το κάπνισμα σε χώρους εργασίας, σταθμούς μεταφοράς, ταξί και επιβατικά πλοία, καθώς και σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους. Σε μεγάλους χώρους διασκέδασης όπως εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες και νυχτερινά κέντρα απαγορεύεται, επίσης, το κάπνισμα, σε αρκετούς  όμως υπάρχουν ζώνες καπνιστών.

Πριν την επίσκεψή σας στην Ελλάδα, μεριμνήστε για το ενδεχόμενο να χρειαστείτε υγειονομική περίθαλψη

Εάν προέρχεστε από χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφοδιαστείτε με την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας (Ε.Κ.Α.Α) ή άλλο νόμιμο Κοινοτικό έγγραφο του ασφαλιστικού σας φορέα. Σε αυτή την περίπτωση, η περίθαλψη χορηγείται από:
– τις Μονάδες Υγείας ή τα κατά τόπους ιατρεία του Ι.Κ.Α.
– τα Περιφερειακά Ιατρεία (πρώην αγροτικά) ή τα Κέντρα Υγείας του Ε.Σ.Υ.
– τα συμβεβλημένα Εξωτερικά Ιατρεία Νοσοκομείων
Εάν προέρχεστε από χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενημερωθείτε για ενδεχόμενες αμοιβαίες ρυθμίσεις δωρεάν ιατρικής περίθαλψης μεταξύ των δύο χωρών από τον ασφαλιστικό σας φορέα ή επιλέξτε μια πεπερασμένη ασφάλιση υγείας.

Όσοι επισκέπτες ενδιαφέρονται για τραπεζικές συναλλαγές σε οποιαδήποτε τράπεζα της Κέρκυρας θα πρέπει να γνωρίζουν το ωράριο τους, το οποίο είναι το εξής Δευτέρα – Πέμπτη 8:00- 14:30 και Παρασκευή 8:00-14:00. Αυτόματα μηχανήματα ανάληψης χρημάτων όλων των τραπεζών υπάρχουν σε όλο το νησί.

Πριν την επίσκεψή σας στην Ελλάδα είναι καλό να έχετε μια ενημέρωση* σε σχέση με το τι ισχύει στους τελωνειακούς ελέγχους αναφορικά με:

Τη δήλωση συναλλάγματος κατά την άφιξη: Σε περίπτωση που μεταφέρετε ρευστά διαθέσιμα αξίας ίσης ή μεγαλύτερης των €10.000, οφείλετε να δηλώσετε το ποσό αυτό. Κατά την άφιξή σας σε κάποιο από τα Ελληνικά Αεροδρόμια και πριν βγείτε από τον χώρο παραλαβής αποσκευών, πρέπει να προσέλθετε στο Τελωνείο για Δήλωση Συναλλάγματος.

Τη δήλωση συναλλάγματος κατά την αναχώρηση: Σε περίπτωση που ταξιδεύετε σε χώρα εκτός της Ε.Ε. και αφού περάσετε το Διαβατηριακό έλεγχο, πρέπει να προσέλθετε στο Τελωνείο για Δήλωση Συναλλάγματος. Επίσης, σε περίπτωση που ταξιδεύετε σε χώρα της Ε.Ε. και μεταφέρετε ρευστά διαθέσιμα αξίας ίσης ή μεγαλύτερης των €10.000, οφείλετε επίσης να προσέλθετε στο τελωνείο για την αντίστοιχη δήλωση.

Οινοπνευματώδη ποτά και είδη καπνού: Σε περίπτωση που ταξιδεύετε από μια χώρα της Ε.Ε. σε άλλη, έχετε τη δυνατότητα να μεταφέρετε προϊόντα καπνού και οινοπνευματώδη ποτά για προσωπική χρήση. Με βάση τη νομοθεσία της Ε.Ε., δεν χρειάζεται να αποδείξετε ότι τα προϊόντα αυτά προορίζονται για προσωπική χρήση, εφόσον οι ποσότητες είναι μικρότερες από αυτές που αναφέρονται στην ιστοσελίδα της Ε.Ε..

Τη μεταφορά ζωικών προϊόντων: Σε περίπτωση που ταξιδεύετε εντός Ε.Ε., η μεταφορά των προϊόντων αυτών δεν εμπίπτει σε κάποιους γενικούς περιορισμούς, δεδομένου ότι όλες οι χώρες οφείλουν να τηρούν τους κοινούς αυστηρούς κανόνες κτηνιατρικού ελέγχου. Εάν μεταφέρετε κρέας ή γαλακτοκομικά προϊόντα και προέρχεστε από χώρα που δεν ανήκει στην Ε.Ε., υπάρχει κίνδυνος να εισαγάγετε ζωικές ασθένειες.

Τη μεταφορά ζώων και φυτών: Εφόσον το ταξίδι σας πραγματοποιείται εντός Ε.Ε., έχετε δικαίωμα να μεταφέρετε ζώα και φυτά. Δεδομένου όμως ότι οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε. έχουν θεσπίσει αυστηρούς κανόνες για τη μεταφορά απειλούμενων ειδών ή προϊόντων που προέρχονται από αυτά, θα χρειαστείτε άδεια, για να ταξιδέψετε αν μεταφέρετε συγκεκριμένα είδη.

*Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους παραπάνω τομείς, μπορείτε να επισκεφθείτε τους αντίστοιχους συνδέσμους της ιστοσελίδας της Κομισιόν:

Για δηλώσεις συναλλάγματος:
http://ec.europa.eu/taxation_customs/customs/customs_controls/cash_controls/index_en.htm

Για μεταφορά ειδών καπνού, ποτών, ζωικών προιόντων, ζώων και φυτών:
http://ec.europa.eu/taxation_customs/common/travellers/enter_eu/index_en.htm

Για γενικές πληροφορίες:
http://europa.eu/youreurope/citizens/index_en.htm

Σε περίπτωση ανάγκης, μπορείτε να καλέσετε:

EKAB (ασθενοφόρα): 166
SOS Ιατροί : 1016
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία & Κλινικές: 1434
Φαρμακεία: 1434
Τηλεφωνικό Κέντρο Δηλητηριάσεων: 210-7793777
Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης: 112
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
Άμεση δράση: 100
Τουριστική Αστυνομία: 1571

ΚΕΡΚΥΡΑ ΕΛΛΑΔΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Αναζήτηση