Η Κερκυραϊκή κουζίνα

Σε πολλά βιβλία γίνεται αναφορά στα «γκουρμέ» φαγητά των ευγενών της Libro D’oro και τα ξακουστά δείπνα. Τη γαστρονομική «ναυαρχίδα», αποτελούν το «παστίτσιο ντόρτε» ένα περίεργο ημίγλυκο παστίτσιο μέσα σε γλυκιά ζύμη με ζάχαρη.

Η Κερκυραϊκή κουζίνα είναι τυπικά μεσογειακή. Με κοινή βάση το ελαιόλαδο, τα όσπρια τα ζυμαρικά και τα λαχανικά. Σίγουρα όμως υπάρχει τυπική παραδοσιακή κουζίνα, η ιστορία της οποίας ξεκινάει κάποιους αιώνες πριν.

Τα πιο γνωστά φαγητά με ψάρι είναι το μπιάνκο, το μπουρδέτο, το στακοφίσι, σαβόρο ή σαβούρι. Το μπιάνκο είναι ψάρι μαγειρευτό στην κατσαρόλα (συνήθως μπακαλιάρος, σκορπιός ή κέφαλος) με λεμόνι σκόρδο και πιπέρι, τοπικό φαγητό του νησιού. Το μπουρδέτο γίνεται με παχύ ψάρι (συνήθως σκορπιό ή μπακαλιάρο) με σάλτσα κόκκινη με πολύ κοκκκινοπίπερο. Στακοφίσι,  ψάρι ξεραμένο που το βάζουν σε θαλασσινό νερό πριν το χρησιμοποιήσουν. Το σαβόρο ή σαβούρι είναι τηγανιτό ψάρι με σάλτσα από δεντρολίβανο, ξύδι, σκόρδο και σταφίδα. Συνήθως στο παραδοσιακό τραπέζι του Ευαγγελισμού ή των Βαΐων . Τέλος, άλλο ένα σπουδαίο πιάτο με ψάρι είναι η πίτα συνήθως με μαρίδα, σαρδέλα ,γαύρο στο φούρνο με σάλτσα από λάδι, ντομάτα, φρέσκο κρεμμυδάκι, σκόρδο, κοκκινοπίπερο και λίγο αλεύρι.

Τα πιο γνωστά πιάτα με κρέας

Τα πιο γνωστά πιάτα με κρέας είναι το σοφρίτο και η παστιτσάδα. Η σπιτική χωριάτικη παστιτσάδα αποτελείται από κόκκορα στην κατσαρόλα με φρέσκια ντομάτα, κρεμμύδι, κανέλλα και πολύ κοκκινοπίπερο. Σερβίρετε με χοντρά μακαρόνια. Είναι το πιο δημοφιλές φαγητό στο νησί, πολλές παραλλαγές όπως με μοσχάρι. Το σοφρίτο είναι μοσχάρι στην κατσαρόλα με άσπρη σάλτσα, άσπρο πιπέρι και σκόρδο. Συνοδεύεται από πατάτες, πουρέ ή μακαρόνια.

Σε πολλές συνταγές χρησιμοποιούν αρνί, το οποίο συνήθως γίνεται αυγολέμονο. Το τσιγαρέλι είναι αγριόχορτα τσιγαριστά με σκόρδο και κόκκινο καυτερό πιπέρι. Άλλο ένα χορταρικό που χρησιμοποιείται στην σαλάτα με λαδόξυδο είναι τα όμηρα μοιάζει με το μάραθο και φυτρώνει στα βράχια της θάλασσας.

Μεγάλη παράδοση υπάρχει και στα αλλαντικά. Το νούμπουλο είναι ένα αλλαντικό αρίστης ποιότητας από χοιρινό καπνιστό κόντρα φιλέτο ιδανικός μεζές για κρασί και ούζο. Πολλά νόστιμα σαλάμια και λουκάνικα. Το μπουρντούνι, μεζές που εφτιαχναν παλια με χοιρινο αιμα,κρεμμύδι, μαιντανό και μπαχαρικά μέσα σε έντερο.

Σήμα κατατεθέν για το νησί

Σήμα κατατεθέν για το νησί και όχι απλά ένα λικέρ το κουμ-κουάτ.Το κουμ κουάτ (Π.Γ.Ε. από το 1994) γίνεται γλυκό κουταλιού και μαρμελάδα, λικέρ και φρουΐ γλασέ.Ήρθε από την Ιαπωνία το 1846, καλλιεργείται σε όλο το νησί. Στην τοπική κουζίνα μαγειρεύετε φρέσκο μαζί με κοτόπουλο, χοιρινό, πάστα και κυνήγι. Καθώς στα ψητά του φούρνου.

Ακόμη ένα πολύ γνώριμο προϊόν είναι η τσιτσιμπύρα, με χυμό λεμονιού, φρέσκο λεμονέλαιο, τριμμένο τζίντζερ, άριστης ποιότητας νερό και ζάχαρη. Ωραία γεύση και δροσιστική με μεγάλη ζήτηση.

Μεγάλη ποικιλία υπάρχει και στα γλυκά. Αρκετά γνωστή είναι η συκομαΐδα η συκόπιτα, φτιαγμένη με μούστο και ξηραμένα σύκα και αρωματισμένη με γλυκάνισο πιπέρι και ούζο. Η φογάτσα ένα είδος τσουρεκιού. Τζαλέτια, τηγανιτές πιτούλες, κρέμες και παραδοσιακό ρυζόγαλο, αλλά και το γνωστό μαντολάτο που θα βρείτε σε όλα τα επτάνησα.

Στα χωριά η διατροφή των Κερκυραίων βασιζόταν κυρίως στα όσπρια, στο σιτάρι και τα αγριόχορτα. Περίφημες πίτες με ή χωρίς φύλλο (ζόρκα) με γέμιση κρεατικά, ψάρια ή γαλακτοκομικά.