Το Παλιό Φρούριο αποτελούσε οχυρό και ένα από τα χαρακτηριστικά στοιχεία της πόλης της Κέρκυρας. Βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της πόλης, δίπλα στη θάλασσα πάνω σε ένα βράχο. Κατασκευάστηκε από τους Ενετούς για να ενισχύσει την άμυνα του οικισμού που βρίσκεται ήδη εκεί, του Ξωπολιού, ο οποίος χτίστηκε κατά τους Βυζαντινούς Χρόνους. Τον 15ο αιώνα το Παλιό Φρούριο χωρίζεται από την υπόλοιπη πόλη με μια θαλάσσια τάφρο. Τα έργα φτάνουν μέχρι τη σημερινή πλατεία Σπινιάδα. Το φρούριο γίνεται απόρθητο.

Ο επισκέπτης αξίζει να περιηγηθεί στο φρούριο κα να θαυμάσει τα τόσα σημαντικά στοιχεία του. Η πύλη του αποτελεί την είσοδο και βρίσκεται απέναντι από την πλατεία Σπινιάδα. Μια γέφυρα πάνω από τη θαλάσσια τάφρο οδηγεί στην κεντρική του πύλη. Το μήκος της γέφυρας σήμερα είναι 60 μέτρα. Είναι 15 μέτρα πάνω από τη θάλασσα και κατασκευάστηκε τον 19ο αιώνα από τους Άγγλους. Η παλαιότερη γέφυρα ήταν από ξύλο και κινούνταν για την προστασία του φρουρίου όταν απαιτούνταν.

Οι δύο προμαχώνες της Πύλης έχουν πάρει το όνομά τους από τους κατασκευαστές τους. Η είσοδος αποτελείται από έναν θολωτό διάδρομο και δύο αίθουσες, θολωτές και αυτές, δεξιά και αριστερά. Οι αίθουσες αυτές χρησιμοποιούνταν ως φυλάκια, αλλά και ως αποθήκες πυρομαχικών. Σήμερα εκεί υπάρχει η Βυζαντινή Συλλογή Κέρκυρας και κατάστημα με ενθύμια. Στο μέσα μέρος της εισόδου σώζεται η τεράστια πόρτα από ξύλο με τα μεγάλα καρφιά, όπως και οι σχισμές για τις αλυσίδες που κινούσαν τη γέφυρα.

Όπως προχωράει κανείς προς το εσωτερικό του φρουρίου θα συναντήσει μια τάφρο 22 μέτρα πλάτους, τη δεύτερη γραμμή οχύρωσης. Πάνω από την τάφρο υπάρχει γέφυρα πέτρινη, κατασκευασμένη τον 17οαιώνα, με την οποία αντικατέστησαν μια ξύλινη γέφυρα που υπήρχε, οι Βενετοί. Προχωρώντας βλέπεις μια μικρή λατινική εκκλησία, την Madonna del Carmine (Παναγιά των Καρμελιτών), η οποία πλέον είναι μισοκατεστραμμένη. Σε αυτήν έφερναν τους μελλοθάνατους μια μέρα πριν τους εκτελέσουν. Κάτω από τη γέφυρα χτίστηκε αίθουσα συνεδριάσεων, η οποία είχε φιλοξενήσει τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΟΚ το 1994.


Λίγο πιο κάτω υπάρχει κτίσμα δύο ορόφων του 19ου αιώνα για τη λειτουργία Αγγλικού Στρατώνα. Φιλοξενούσε 700 άτομα. Στο σημείο αυτό υπάρχει και μνημείο προς τιμή του 10ου Συντάγματος Πεζικού. Σήμερα το κτίριο αυτό έχει μεταμορφωθεί στην Κεντρική Βιβλιοθήκη της Κέρκυρας, η οποία λειτούργησε τον 18ο αιώνα. Στη βιβλιοθήκη λειτουργεί χώρος μελέτης για τα σπάνια βιβλία, αλλά και δυνατότητα δανεισμού.

Τρεις θολωτοί διάδρομοι σε οδηγούν στους υπόλοιπους χώρους. Δύο πέτρινες σκάλες φτάνουν στο πιο ψηλό σημείο του Φρουρίου. Εδώ υπάρχει πηγάδι με πολλές πλευρές, παραστάσεις ανάγλυφες, οικόσημα και επιγραφή του 18ου αιώνα.

Νότια απλώνεται η πλατεία Βερσιάδα με το ναό του Αγίου Γεωργίου. Μέσω μιας στοάς οδηγείσαι στην άλλη πλευρά του φρουρίου, απέναντι από τους Στρατώνες. Προχωρώντας και άλλο φτάνεις στη μικρή πόλη στο λιμάνι του Μανδρακίου, ένα τεχνητό λιμανάκι. Εκεί έδινε τις ναυμαχίες του ο Βενετσιάνικος στόλος, σήμερα αγκυροβολούν ιστιοπλοϊκά. Έχει σχήμα ορθογώνιο με 4 πλευρές και φημολογείται ότι χωρούσαν γαλέρες 500 τόνων, αλλά και μικρότερα πλοία.

Η Ακρόπολη είναι το ψηλότερο σημείο του Φρουρίου με τις δύο κορυφές, τον Πύργο της Ξηράς και τον Πύργο της Θάλασσας. Ανάμεσά τους βρισκόταν η πόλη (Citadella), η οποία ήταν οχυρωμένη. Στην πόλη υπήρχαν κατοικίες, εκκλησίες, αποθήκες όπλων, δεξαμενές νερού. Κατά την απογραφή του 1499 στην πόλη ζουν 1800 κάτοικοι με 355 κατοικίες. Στις αρχές του 18ου αιώνα έκρηξη στις αποθήκες όπλων οδήγησε στην καταστροφή του ναού των Αγίων Αποστόλων που υπήρχε και ήταν ορθόδοξος. Στις μέρες μας διασώζεται κτίριο από τις Φυλακές των Ενετών, στο οποίο είχε κτιστεί ένας επιπλέον όροφος κατά την Αγγλοκρατία. Επίσης, σώζεται κτίριο Αγγλικών στρατώνων και ένα στρατιωτικό νοσοκομείο που σήμερα είναι μουσικό σχολείο. Στο πιο ψηλό σημείο του Κάστρου, τη «Στέρνα του Ρολογιού» οδηγεί απότομη σκάλα. Η στέρνα ήταν χωρητικότητας 9000 κυβικών νερού. Το ρολόι με το καμπαναριό του λειτουργεί ακόμα. Η θέα από το σημείο είναι πανέμορφη.

Για 411 χρόνια το φρούριο παίζει σημαντικό ρόλο στην οχύρωση της πόλης αποτέλεσε σύμβολο δύναμής των Βενετών. Εκεί συνυπάρχουν πολιτισμοί όλων των ιστορικών εποχών. Το κατασκεύασαν οι καλύτεροι τεχνίτες της Βενετίας και το διατήρησαν Γάλλοι, Άγγλοι, Έλληνες. Σήμερα ο επισκέπτης περιηγείται σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, υπόγεια και στοές.

Thank you r4all for these excellent photos.

Βρείτε το Παλαιό Φρούριο στον Χάρτη

Παραλίες ΚέρκυραςΑξιοθέατα ΚέρκυραςΜνημεία ΚέρκυραςΕκκλησίες και Μοναστήρια Κέρκυρας

Δείτε Επίσης

ΚΕΡΚΥΡΑ ΕΛΛΑΔΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Αναζήτηση