Χτίζεται όταν ξεκινούν να φτιάξουν τα τείχη στον οικισμό που βρισκόταν εκτός του Παλαιού Φρουρίου. Η διαδικασία αυτή κράτησε 12 χρόνια από το 1577 έως το 1588 κάτω από την εποπτεία του Ενετού μηχανικού Φραντζέσκο-Φερδινάντο-Βιτέλη. Μέχρι την ολοκλήρωση του τείχους χρειάστηκαν υλικά και πέτρες που τα πήραν από την Παλαιόπολη και η κατεδάφιση 2000 σπιτιών και οι δαπάνες ανέρχονταν σε χιλιάδες χρυσά ενετικά νομίσματα.

Το Νέο Φρούριο βρίσκεται βορειοδυτικά της Παλιάς Πόλης, στο ύψωμα του Αγίου Μάρκου. Η κεντρική του είσοδος είναι από τη μεριά της θάλασσας και κοσμείται με το Λέοντα του Αγίου Μάρκου, σύμβολο της Βενετίας. Για να το επισκεφτεί κάποιος πρέπει να μπει από την είσοδο που βρίσκεται στη νότια μεριά του, η οποία όμως είναι λιγότερο επιβλητική από την κεντρική πύλη.

Το Νέο Φρούριο έχει μικρότερη έκταση από το Παλαιό. Χωρίζεται σε δύο επίπεδα. Το ένα είναι πιο χαμηλό για την προστασία του νέου λιμανιού. Αποτελείται από έναν προμαχώνα με πέντε πλευρές και ένα οχυρό μικρό το λεγόμενο «Punta Pepretura». Στο σημείο αυτό βρίσκεται το σημερινό Λιμεναρχείο, το οποίο στεγάζεται σε κτίριο τριών ορόφων του 15ου αιώνα. Το δεύτερο επίπεδο του φρουρίου είναι πιο ψηλό για να προστατεύει τη στεριά. Έχει δύο προμαχώνες, οι οποίοι φέρουν το όνομα «Προμαχώνες των Επτά Ανέμων». Εκεί υπήρχε ο Αγγλικός Στρατώνας σε τριώροφο κτίριο. Σήμερα υπάρχει χώρος εκθέσεων και αναψυκτήριο. Επίσης, υπάρχει μόνιμη έκθεση κεραμικών από την Κερκυραϊκή τέχνη, αλλά και από διάφορες ιστορικές εποχές.


Κάτω από τους προμαχώνες και τα οχυρά υπάρχουν στοές που έχουν χρησιμοποιηθεί και ως καταφύγια. Μέχρι στιγμής δεν μπορεί να τις επισκεφτεί κάποιος αλλά γίνονται προσπάθειες ώστε να δοθεί αυτή η δυνατότητα στον επισκέπτη στο μέλλον. Η θέα από πολλά σημεία του φρουρίου είναι εντυπωσιακή. Το φρούριο διαθέτει τέσσερις πύλες.

Η πρώτη ονομάστηκε «Βασιλική Πύλη» και ήταν η κύρια είσοδος. Χτίστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα και κατεδαφίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα για να ανοίξει ο δρόμος της οδού Γ. Θεοτόκη. Η δεύτερη πύλη ονομάζεται «Πύλη Ραϊμόνδου» και βρίσκεται νότια από την πλατεία Σπινιάδα. Το 1837 καταστρέφεται από τους Άγγλους ώστε να κατασκευαστεί ο δρόμος προς τη Γαρίτσα. Η τρίτη πύλη έχει το όνομα «Η Πύλη της Σπηλιάς» ένωνε την πύλη με το νέο λιμάνι, ήταν ενσωματωμένη με τον στρατώνα και υπήρξε η κύρια είσοδος από τη θάλασσα. Τέλος, η τέταρτη πύλη είναι η «Πύλη του Αγίου Νικολάου» και βρίσκεται στη βόρεια μεριά της Σπινιάδα. Ενωνόταν με το στρατιωτικό νοσοκομείο.

Δυστυχώς, το Νέο Φρούριο έχει υποστεί πολλές καταστροφές, είτε από τους ίδιους τους Κερκυραίους, οι οποίοι έπειτα από αίτημα των Μεγάλων Δυνάμεων, κατέστρεψαν μεγάλο μέρος των τειχών του, είτε από τους βομβαρδισμούς κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Thank you Nuno Cardoso & Vounisios for these excellent photos.

Βρείτε το Νέο Φρούριο στον Χάρτη

Παραλίες ΚέρκυραςΑξιοθέατα ΚέρκυραςΜνημεία ΚέρκυραςΕκκλησίες και Μοναστήρια Κέρκυρας

Δείτε Επίσης

ΚΕΡΚΥΡΑ ΕΛΛΑΔΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Αναζήτηση