Η Κέρκυρα ανήκει στα νησιά του Αιγαίου και είναι από τα βορειότερα τόσο, ώστε το βόρειο τμήμα της να είναι κοντά στους Αγίους Σαράντα της Αλβανίας (σε απόσταση 2χλμ περίπου). Βρίσκεται στην είσοδο της Αδριατικής, κοντά στις ηπειρωτικές αρχές. Η έκταση της ανέρχεται στα 592 τετραγωνικά χιλιόμετρα και ο πληθυσμός της στους 107879 κατοίκους κατά ΕΣΥΕ (απογραφή 2001). Η πυκνότητα πληθυσμού είναι 193 κάτοικοι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Το σχήμα της είναι μακρόστενο με πλατύ το βόρειο μέρος της και στενότερο το νότιο μέρος της. Το έδαφός της είναι κυρίως πεδινό 63% και λιγότερο ορεινό 2%. Πρόκειται για εύφορο έδαφος γεγονός που επαληθεύεται στο ότι το νησί είναι καταπράσινο και πυκνόφυτο. Η ακτογραμμή της είναι 217 χιλιόμετρα μήκος. Κυριότερο πέτρωμα είναι ο ασβεστόλιθος. Το νησί βρίσκεται σχετικά κοντά στο γεωλογικό ρήγμα της Κεφαλονιάς με αποτέλεσμα να πλήττεται από ασθενείς σεισμικές δονήσεις.

Η ψηλότερη κορυφή του νησιού φτάνει τα 914 μέτρα με το Όρος Παντοκράτορας (Γεωγραφικό Μήκος : 19ο 52΄20΄΄, Γεωγραφικό Πλάτος : 39ο 44΄51΄΄) που εκτείνεται από το Κάβο Φαλακρό μέχρι το Κάβο Ψαρομύτα, ακολουθεί το Όρος Στραβοσκιάδι με 849 μέτρα. Επίσης οι κορυφές Άγιοι Δέκα (Γεωγραφικό Μήκος : 19ο 53΄10΄΄, Γεωγραφικό Πλάτος : 39ο 33΄19΄΄) 529 μέτρα και Σταυρός (Γεωγραφικό Μήκος : 19ο 51΄20΄΄, Γεωγραφικό Πλάτος : 39ο 30΄40΄΄) 450 μέτρα. Το βόρειο τμήμα της είναι κυρίως ορεινό. Στο όρος Παντοκράτορας σχηματίζονται έντονοι γεωλογικοί σχηματισμοί. Εδώ θα συναντήσετε και τα σπήλαια Κληματιά και Λούτσες.

Χείμαρροι και ποτάμια διασχίζουν το νησί. Οι μεγαλύτεροι είναι ο Τυφλοπόντικας, ο ποταμός των Νυμφών και το ποτάμι Γαστουρίου. Τα σημαντικότερα ακρωτήρια είναι της Λευκίμμης, της Αγίας Αικατερίνης, το Κεφάλι, ο Αρίλλας και ο Ασπόκαβος. Εδώ υπάρχουν και πηγές που αναβλύζουν γλυκό νερό όπως των Νυμφών, των Κυπριανάδων, της Κληματιάς, του Βαλιανού, των Αγίων Δούλων κ.α. Επίσης, υπάρχουν και 2 καταρράκτες των Κυπριανάδων και των Νυμφών, οι οποίοι με τις έντονες βροχοπτώσεις παρουσιάζουν ένα εκπληκτικό θέαμα αφού πέφτουν από 15 μέτρα ύψος. Λιμνοθάλασσες του νησιού είναι η Αντινιώτη, του Χαλικιοπούλου, των Κορισσίων

Η χλωρίδα του νησιού αποτελείται κατά κύριο λόγο από ελιές αλλά και κυπαρίσσια, κουκουναριές, πευκώνες, φοινικιές, θάμνους, ορχιδέες, χιλιάδες αγριολούλουδα κ.α. Η Κέρκυρα όπως λέγεται είναι ανθισμένη όλες τις εποχές του χρόνου ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών. Η πανίδα περιλαμβάνει νεροχελώνες, χαλκόκοτες, χουλιαρομότα, γελογλάρονο, αργυροτσικνιάς, λαγγόνα, κορμοράνους, φαλαρίδες, αλκυόνες κ.α.

ΚΕΡΚΥΡΑ ΕΛΛΑΔΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Αναζήτηση