Το Λιστόν βρίσκεται στην πλατεία Σπινιάδα και αποτελεί συγκρότημα κατοικιών που στο ισόγειό τους στεγάζονται εστιατόρια και καφέ, ενώ στους ορόφους σπίτια και γραφεία. Έχει κατασκευαστεί στις αρχές του 19ου αιώνα, κατά τη Γαλλική Αυτοκρατορία. Κατά την Αγγλική Αρμοστεία, οι στοές επεκτείνονται και χτίζονται επιπλέον όροφοι.

Το συγκρότημα είναι γραμμικό προς την πλατεία με ισόγειες στοές που δημιουργούν τόξα, τις λεγόμενες «βόλτες». Ονομάστηκε έτσι από τους κερκυραίους και σχετίζεται με τη λέξη «λίστα» που στην παλική γλώσσα σημαίνει «ευθεία γραμμή». Επίσης, επειδή στις στοές αυτές, έκαναν βόλτα μόνο ευγενείς, οι οποίοι ήταν μέλη της «Λίστας των Ευγενών».

Σχεδιάστηκε από το γάλλο αρχιτέκτονα Lesseps, ο οποίος ήταν επηρεασμένος από τα κτίρια του Παρισιού. Ο Lesseps συνεργάστηκε για την κατασκευή του Λιστόν με τον έλληνα μηχανικό Ι. Παρμεζάν. Οι στοές δηλώνουν τον τρόπο ζωής στο νησί, αφού εκεί συγκεντρώνονται όλες οι πολιτικές, πολιτιστικές και κοινωνικές δραστηριότητες. Πάντα οι στοές αποτελούσαν ένα από τα κοσμικότερα σημεία της πόλης και τόπο συνάντησης και διασκέδασης της αριστοκρατίας.

Thank you Terrabook for these excellent photos.

Βρείτε το Λιστόν στον Χάρτη

Περιοχές ΚέρκυραςΠαραλίες ΚέρκυραςΜνημεία ΚέρκυραςΕκκλησίες και Μοναστήρια Κέρκυρας

Δείτε Επίσης

ΚΕΡΚΥΡΑ ΕΛΛΑΔΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Αναζήτηση